Ето какво чудо ни чака! Финландия усети силата на запътилата се към България арктическа стихия (ВИДЕО)

Арктичната въздушна маса, формирала се над Северния Ледовит океан, днес и утре ще достигне изцяло Балканите и Югоизточна Европа.

По пътя си към тези райони, вчера тя премина с бурни и ураганни ветрове през Финландия и Скандинавия и причини сериозни проблеми там. Разбира се, по пътя си толкова далеч на юг, студът в значителна степен се трансформира и не следва да очакваме температури, сравними с тези в Сибир или дори най-северните полярни части на Европа. Циклонът е наречен „Азапели“.

В много райони на Финландия ветровете достигнаха скорости над 32 метра в секунда (пориви – до 41 метра в секунда, което попада над скоростта, над която вятърът е ураганен).

Вълните в Ботническия залив били високи до 8 метра. На южните острови на страната вятърът е изкоренил дървета и е прекъснал много електропроводи. Според информацията на дистрибуторската компания Energiateollisuus, повече от 80 хиляди домове са останали без електричество. Спрени са фериботите и автомобилния транспорт. Стихията засегна и Дания и Швеция, където беше затворен мостът, свързващ Копенхаген и Малмьо. В тези страни също няколко десетки хиляди домакинства са без електричество.

Силните ветрове се дължат на голямата разлика в атмосферното налягане между антициклон с център над Великобритания и много силният и дълбок циклонален вихър над Финландия и северната част на Европейска Русия и Прибалтика.

Породеният от тези градиенти (разлика в наляганията) бурни и ураганни ветрове, „свалят“ и „нашата“ арктична въздушна маса, която в момента нахлува над Балканите чак до най-южните им части.

Ето какво ще ни сполети:

Твоята оценка
loading...

Be the first to comment on "Ето какво чудо ни чака! Финландия усети силата на запътилата се към България арктическа стихия (ВИДЕО)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*