Ето защо на гръцките статуи им е малка оная работа!

Може би много от вас са се чудили защо на мъжките гръцки скулптури най-важния детайл им е малък? Всичко останало е изпипано до съвършенство и дори „понадуто“, но мъжкото достойнство е микроскопично и събуждащо смях. Според една от теориите, древногръцките майстори са изобразявали своите модели с малки членове, че има скрито послание.

00

Например най-известният притежател на малък член е Давид на Микеланджело, изваян през 14 век. Пакетът на Давид е твръде скромен дори по древногръцките мерки. Едни медици от Флоренция великолепно „тролят“ по този повод през 2005 г. в статия, в която твърдят, че всичко това е от страх преди битката с Голиат. Един вид – свил се е! Разбира се, това е в кръга на шегата.

Ето и истинските причини, поради които са изобразявани мъжките членове в „мини-вариант“. Първо, те са в походно състояние, т.е. не са в ерекция. Второ – тогава малките членове са били „предпочитани“ и се е смятало, че е пошло оная ти работа да стига до коленете. Надарените мъже са се смятали за наказани от боговете и с тях са илюстрирали само отрицателните персонажи. Спомнете си Приап.

Приап

Приап

Древните гърци са приемали, че успешността на мъжа се изразява в самоувереност, блестящ интелект и рационалност. Смятало се, че неголемият пенис позволява на мъжа да бъде винаги невъзмутим и логичен.

Древногръцките скулптори винаги са се стремили към идеалните пропорции и към правилния баланс. Считали, че големите гениталии  правят произведенията им смешни и твърде гротескни.

04

Последната теория гласи, че членовете са се правили малки, защото е имало опасност да се отчупят лесно. Ярък пример за тази теза е Херакъл във френския град Аркашон – той неведнъж е ставал жертва на особени вандали, които го лишавали от мъжкото му достойнство.

Източник: ЖИЛО БГ

loading...

Be the first to comment on "Ето защо на гръцките статуи им е малка оная работа!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*