Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен. Нека се насладим на талантливото дете (ВИДЕО)

Нов, съвременен прочит на 200-годишна песен направи второкласничката от Варна – носителката на златни медали София Иванова заедно със „Славеите на Надка Караджова“. Новата версия на „Шию, плету, пою“ е композирана от Александър Кипров и Алекс Нушев, по идея на Иван Иванов – Дядо. Екипът на малката изпълнителка от Варна за пореден път свързва свой творчески продукт със значими исторически места и събития в България, съобщава ВИП Комюникейшън. Освен в архитектурно-историческия резерват Боженци, снимките майсторски ни правят част от „най-голямата оригинална българска сватба“, състояла се през 2017 г. край Велико Търново, която влезе в книгата на рекордите Гинес с огромния брой сватбари – над 5000.

Историята на тази песен е свързана с известната народна певица Лиляна Галевска, която вече 50 г. е на българските и световни сцени – на 05.03.1968 г. тя постъпва в Ансамбъл „Филип Кутев“. Година по-късно е вече солистка на великия ансамбъл и така двадесет години, докато внезапно го напуска. Причината – смъртта на големия композитор. Лиляна Галевска е наследница на една от най-известните български певици от близката ни история Ика Стоянова. Тя е една от първите певици на БНР, пяла на живо в ефир „Я кажи ми облаче ле бяло“. Именно тя чува от баща си, който иначе по професия е фелдшер в село Врабча, Трънско песента, която вече е в нов аранжимент и изпълнена от три поколения певици. Оригиналното име на народната песен е „Седенкя се кладе“ и под това заглавие Ика Стоянова я записва в БНР. За съжаление от творчеството на голямата певица са съхранени само две песни, но името й се помни от гилдията и за нея се говори с респект и уважение.

Източник: burgas24.bg

loading...

Be the first to comment on "Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен. Нека се насладим на талантливото дете (ВИДЕО)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*