Българин строи къщи за по 1 000 евро! Вижте как изглеждат

Българският архитект Богдан Брашов доказа, че само срещу 1 000 евро може да бъде построена цяла къща! Той е един от новаторите в този тип строителство и в момента прилага широко разпространената концепция за къщи от слама от Румъния в САЩ.

Ето какво казва Брашов пред сосновини.бг.

„Още от училище се интересувам от зелен жилищен дизайн. Имах честта да бъда поканен от Harald Medboe, където научих как да изградя такава къща от сламени бали. Ако на запад този проект може да бъде специален, то тук може да се превърне в социален проект, защото цената на балите сено е изключително ниска, споделя Брашов, който преди няколко месеца прави първата подобна къща, която му е струвала не повече от 2000 лева.

Всеки, когато чуе къща от слама автоматично мисли за историята за трите малки прасенца. Но нещата не стоят точно така. Къщите от слама са по-устойчиви на земетресение от бетона, защото са еластични. Имат перфектна изолация, така, че няма нужда от други допълнения. Единственият проблем е излишната вода. Издържат на 19% проникване на вода във вътрешността на стените. Също така, тази къща няма да изгори, въпреки, че всеки се опасява от опасност от пожар. Има направени тестове. Хората могат да се опитат да подпалят една бала и сами да се уверят, че не гори“, твърди архитектът.

Резултат с изображение за къщи слама 1 000 евро

Архитектът разкрива, че по тази технология могат да бъдат строени къщи с височина до 4 метра, а след като бъде изградена постройката се замазва с глина и нарязана слама, след което се пръска с вар. Покривът се изработва от дървен материал. Брашов твърди, че разходите ви за отопление ще спаднат с 30 процента, ако си построите такава къща.

loading...

2 Comments on "Българин строи къщи за по 1 000 евро! Вижте как изглеждат"

 1. Пеньо Прокопиев | 01.02.2018 at 14:38 | Отговор

  Имам интерес! Как мога да се свържа със строителя или архитекта?

 2. Иво Андреев | 18.03.2018 at 8:07 | Отговор

  Статията горе подвежда хората със заглавието си!

  Ето и един трезв поглед над нещата, и как не е възможно къщата да струва 1000евро:
  1. Изграждане на фондамент. Цена според големината на къщата, примерно за 100м2 около 5 000лв. или повече според терена.
  2. Поставяне на сламата е ок, но долу в основата ако не поставиш някаква хидроизолация поне на 50см височина, при първия по-сериозен дъжд и може да се окаже, че имаш стени просмукани с влага/вода.
  3. Дограма – цена според броя прозорци и врати, но едва ли ще е под 3-4000лв.
  4. Покрив – тук отново имаме добър разход, който не е за пренебрегване.

  Сега като погледнеш сметката горе дори само стените да са 1000 евро, което е абсолютно невъзможно освен ако не платиш само материала, няма как къщата да струва 1000 евро.
  Изобщо няма да коментирам нужните документи за строителството, като архитектурен план, строителни и други разрешения и книжа, които също са едни добри пари.

  След това ще може ли да се вземе акт 16 за тази къща? Това са въпроси, които е добре да си зададем.

  Иначе нямам против строителството със слама и кал 🙂 Доказано е, че върши работа.

  Това го пиша като човек, който никога не се е занимавал с такива неща. Хубаво е да гледаме нещата от различни ъгли и да не се пишат clickbait статити с цел да има трафик.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*